29 de novembre, 2006

Josafat, de Prudenci Bertrana

"Al principi del segle XX, Prudenci Bertrana, un dels narradors més notables del nostre Modernisme, insatisfet amb la seua experiència de pintor va decidir dedicar-se a les lletres. Després d'uns primers tempteigs va publicar, el 1906, la novel·la Josafat, que va provocar a Girona un considerable rebombori pel seu contingut eròtic i, pretesament, sacríleg.
Josafat, un dels millors exponents de l'anomenada novel·la simbòlica modernista, amb una peculiar escriptura poètica, narra la tràgica història de la lluita d'un pobre home, Josafat, per mantenir-se fidel a si mateix enfront de l'amor que li ofereix Fineta en el marc del recinte sagrat de la catedral de Girona. El lector se submergeix en la suggestió i el misteri que Bertrana li obri amb la forma de presentar tant l'inhòspit marc com els sentiments dels personatges."
A l'inici d'aquesta lectura potser calga llegir alguna referència més, algun estudi, introducció, presentació, preàmbul al voltant de la novel·la de Bertrana. Recordeu que hem de saber situar en el context literari del Modernisme aquest apassionant relat que ens deixarà amb la mel als llavis. Busqueu informació per ampliar els vostres coneixements literaris. Ací us propose que us baixeu una guia de lectura amb exercicis sobre la novel·la, amb la qual creareu vosaltres el vostre propi coneixement. A més, per Internet i en tota la bibliografia existent en trobareu recensions i comentaris. Poseu-vos a investigar una mica i comenceu, en voler, la lectura de Josafat. Estic segur que us agradarà.
Guia de lectura de JOSAFAT (en PDF)